Choď na obsah Choď na menu

Podklad

19. 8. 2019

Akrylovými farbami môžete narozdiel od akvarelu maľovať na rôzne povrchy napr. papier, plátno, dosky, sklo, kov alebo látku. Tieto farby majú rôznu prilnavosť k povrchu a preto kupujte len tie na ktorých povrch naozaj maľujete.

Ja maľujem na plátno, papier a drevené dosky - kde sa používajú klasické akrylové farby na maľovanie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Plátno

Ja si kupujem napnuté plátno na ráme a potom si ho sama šepsujem (v ďalšom článku vysvetlím). Dajú sa kúpiť aj našepsované plátna na ráme, aj plátna na metráž (taktiež so šepsom alebo bez). Tu je potom ďalšia práca s napínaním plátna na rám ( ktorý si buď zas kúpite alebo vyrobíte). Pre nás je dôležitá zrnitosť plátna. Ak je plátno veľmi zrnité označujeme ho za hrubé a ak je málo zrnité tak je jemné. Hrubá textúra je vhodná pre silné, energické ťahy (napríklad keď chcete maľovať expresívny obraz). Hladšia textúra je pre jemné detaily (napr. portréty alebo zvieratká).

 

Dosky

Dosky patria medzi lacný materiál, sú odolné a majú pevný povrch. Nevýhodov je, že pokiaľ doma nemáte domáceho majstra, budete mať problém s ich prvotnou povrchovou úpravou, rezaním na požadovanú veľkosť a sú dosť ťažké (nielen pri preprave ale aj pri skladovaní). Ja používam sololit, ale veľmi žiadané sú prekližky (najlepšie brezové), masonit, lepenka spevnená rýchloschnúcim lakom, topoľové a lipové dosky. Nepoužívajte drevotriesku a sadrokarton. Ušetrite si nervy.

 

Papier

Existujú bloky pre akrylovú maľbu, alebo si môžete kúpiť hárky papiera so štruktúrou plátna. Papier je lacnejší než plátno alebo doska a aj prenosnejší. Lenže sa tiež ľahko skrúti a nie je tak trvanlivý. Je veľký výber a tak nechám na Vás aby ste si vybrali. Papier delíme na hladký (za tepla lisovaný), stredne hrubý (za studena lisovaný) a hrubý. Hladký papier je z nich najmenej savý, ale farby sú na ňom jasnejšie (vhodný pre detailnú prácu). Pokiaľ papier saje príliš natrite ho šepsom alebo lakom. Stredne hrubý papier je zlatý stred, saje lepšie ako hladký a pritom má jeho vlastnosti - odporúčam. Hrubý papier má výbornú texturu a absorbčné vlastnosti. Niekedy až príliš. Vhodný pre maľovanie nasucho.

Prečo maľovať na papier? Lebo niekde sa maľovať musíte. Aj keď najprv sa naučte obyčajné kreslnie, kde nepoužijeme akrylové farby nám stačí akýkoľvek papier. smiley

 

Ďalšie podklady:

Plátno na doske

Papier na doske